A klíma berendezés szinte már elengedhetetlen része a kivitelezésnek

Aki ma kivitelezéssel, kulcsra kész házak építésével foglalkozik, annak mindenképp szüksége van egy megbízható partnerre már a klíma rendszerek terén is. Ahogy változik az éghajlat, egyre forróbbak lesznek a nyarak és autót vagy házat lassan már nem is veszünk klíma nélkül. Sőt, idősebb rokonaim is elkezdték felszerelni régi házaikat légkondícionáló berendezésekkel. Hiszen a kánikula időszak néhány éve már nem napokra, hanem hetekre, hónapokra marad Magyarországon és még a legkevésbé érzékenyeknek is megkeseríti az életét, de legalábbis az alvását. Számunkra sem volt kérdés, hogy vidéki házunkban a klíma lesz a következő nagyobb beruházás. Mert igen, nekünk azért ez nagy összegnek számít, nem mindegy, hogy milyenek a klíma árak. Egyik jó barátunk javasolta a klimaglobal.hu oldalt, ő velük csináltatta nemrég a klímát a saját családi házába.

Még este megnyitottuk az oldalt és lenyűgöző volt, hogy milyen sokszínű a profiljuk. Nem csak légkondicionáló berendezéseket értékesítenek és szerelnek be, de az évenkénti tisztítást is meg tudjuk majd rendelni náluk. Ezen felül pedig foglalkoznak hőszivattyúkkal, elektromos konvektorokkal és ipari hűtőgépekkel is. Vállalják továbbá helyiségek és intézmények (iskolák, óvodák, idősek otthona) fertőtlenítését. Ennek során az úgynevezett hidegködképzéses eljárást használják. Ennek lényege, hogy a fertőtlenítőszerből egy ködgenerátor segítségével 10-230 mikron méretű cseppeket állítanak elő a fertőtlenítőszer oldatából. Az 50 mikron alatti fertőtlenítőszer-részecskék tartósan maradnak a levegőben, ezáltal biztosítják, hogy a helyiségben lévő tárgyakat, felületeket egyenletesen, vékony rétegben befedjék. Érdekes, és napjainkban nagyon fontos szolgáltatás. Pároméknál épp a múlt héten kellett fertőtleníteni az irodaház teljes szintjét, mert két munkatárs COVID tesztje is pozitív lett. Sajnos nem árt manapság magánemberként is tudni, hogyan tudunk vész esetén hatékony fertőtlenítési szolgáltatást megrendelni.

De nekünk persze most a klíma berendezések és a klíma árak voltak elsősorban a lényeges kérdések. Több márkától is kínál légkondícionálót a klimaglobal.hu, ennek megfelelően az árak is széles skálán mozognak. Nagyon jók az adatlapok, hamar megtaláltuk, hogy számunkra melyik termék lenne szerintünk a legideálisabb. A választás során elsősorban az árat, a márkát, a teljesítményt figyeltük illetve azt, hogy mekkora légtérben biztosít majd a kalkulációk szerint megfelelő hűtést. De azért küldtünk egy árajánlatkérést is a klimaglobal.hu munkatársának. Mert az, hogy mi mit bogarászunk ki az oldalon és hogy a szakértő véleménye szerint nekünk melyik lesz a legjobb megoldás, erősen eltérhet egymástól. Már csak azért is, mert ki kell kérnünk a hozzáértő véleményét, hogy mennyi helyiséget kellene bevonnunk a klímázásba ahhoz, hogy hatékony és lehetőleg ne túl pazarló legyen a megoldás. De persze azért annak sincs értelme, hogy veszünk klíma berendezést és mégsem oldódik meg a hűtés, mert mondjuk alulbecsüljük a hűtendő négyzetméter számot.

El is mentettem a klimaglobal.hu oldalt a kedvencek közé, mert jövőre a klímakarbantartást is tőlük fogom megrendelni. Felhívják ugyanis a figyelmet arra, hogy rendkívül fontos lenne a legalább évenkénti karbantartás, mert a légkondícionálókban a nedves környezet miatt előszeretettel telepszenek meg a baktériumok és vírusok. Az oldalon bemutatott, elhanyagolt, penészes klíma végképp meggyőzött arról, hogy mennyire fontos a rendszeres karbantartás. Remélem, jövő nyáron már a klímás házunkban hűsölhetünk, amikorra megérkezik a júliusi (de lehet, hogy már májusi) kánikula.