A renoválásnak sosem lesz vége nálunk

A lakásunk és az udvarunk úgy néz ki, mint egy harctér. Óriási házfelújításban vagyunk, már megközelítőleg két hónapja. Ezt a nagy rumlit nem lehet megszokni, nagyon várom már, hogy minden legyen kész és végre legyen egy nyugodt napom, amiben nincs se kalapálás, se fúrás, se semmi ilyesmi. Azonban sajnos ezt nem tudom, hogy mikor fogjuk elérni. A férjem, Patrik nagyon belelendült a felújításba, ő élvezi a teljes folyamatot, talán még soha nem láttam ilyen boldognak. Sürög-forog a munkások között, mindenben részt szeretne venni, mindenről van véleménye.

Ezzel a nagy lelkesedéssel egészen odáig jutottunk, hogy már egyre több dolgot alakítunk át, újítunk fel. Patriknak mindig van egy új ötlete, hogy mit kellene még renoválni. Eleinte, amikor nekikezdtünk, arról volt szó, hogy a házat gipszkartonnal beszigeteljük, majd lefestjük és ennyi. Ehhez képest most az ablakok cseréjénél tartunk. Fogalmam sincs, hogy hogyan jutottunk el idáig.

Nyilvánvalóan ez a sok renoválás nagyon sok pénzbe kerül. Szinte minden félretett pénzünk elfogyott már, a férjem mégsem áll le. Tegnap kijelentette, hogy még ablakpárkányt is kell venni. Ezen én már egészen kiakadtam, közöltem vele, hogy kész, bezárom a kasszát, nem veszünk semmilyen párkányt. Természetesen a férjem nem hagyja magát olyan könnyen, de nem szólt semmit, csak néhány perc múlva küldött egy cikket a műanyag párkány felrakásáról, fontosságáról és előnyeiről.

A cikkből kiderült, hogy a műanyag párkány felrakása rendkívül fontos a falak, pontosabban az ablakkal ellátott falszakaszok élettartamának a megnövelése miatt. A legfőbb ok, amiért szükség van az ablakpárkányra az, hogy az ablakot érő, és az arról lefolyó csapadék ne közvetlenül az alatta lévő falra csorogjon. A folyamatos ázástól a vakolat áteresztővé válik, ugyanis a vízszintes felületen természetesen a víz megáll. Ez azért is nagy problémát jelent, mert ha átszivárog a festéken és a vakolaton, behatol a kötőanyagba, akkor már elég egy erősebb fagy ahhoz, hogy szétrepessze, szerkezetileg meggyengítse a falat. Mindemellett az átázott falazat salétromosodhat, penészedhet, és mállani is elkezdhet.

Az ablakpárkány anyaga állhat műanyagból, kristályos szerkezetű kőből, faragott kőből de akár fémlemezből, rézből, bádogból is. A legpraktikusabbak természetesen a műanyag ablakpárkányok, amelyeknek az előnyeiről a cikkben is részletesen beszámoltak. A műanyag ablakpárkány strapabíró, mivel a plasztikok rugalmasak. Emiatt például a jégesőt is, különösebb deformáció nélkül képes átvészelni. A hideget is egész jól bírja: hacsak nincs teljes egészében tele vízzel, úgy a fagyás következtében végbemenő térfogatváltozást is átvészelheti repedés vagy maradandó torzulás nélkül. Könnyen alakítható, ugyanis némi odafigyeléssel és pontos méréssel különösebb előképzettség nélkül is méretre lehet szabni és könnyen be lehet illeszteni. Ár tekintetében is nagyon kedvezőek a műanyag ablakpárkányok, ugyanis olcsón, nagy mennyiségben lehet őket előállítani.

A weboldalról tehát megtudtam, hogy milyen nagy jelentősége van egy ablakpárkánynak. A leírtak ráébresztettek, hogy saját magunkkal tolnánk ki, ha nem áldoznánk azt a minimális összeget a párkányokra. Ugyanis ez ahhoz vezethetne, hogy néhány éven belül sokkal több költséggel járó renoválást kellene végeznünk. Az is hamar egyértelművé vált számomra, hogy a legjobb döntés, ha műanyag párkányt veszünk. Ez már csak amiatt is logikus döntésnek tűnik, hogy az ablakok is műanyagból vannak.

A férjemnek ismét sikerült meggyőznie. Ha így haladunk, sosem lesz vége a felújítási munkálatoknak, mindig lesz újabb és újabb tennivaló. Egyszer már végre tényleg a sarkamra kell állnom, csak Patrik ne jönne mindig ilyen jó érvekkel, mint ez a cikk.