Akkor is készíthetünk dekorációt, ha a lakásfelújítás elviszi a pénzünket

Sokan vannak abban a tévhitben, hogy ha már szerkezetkész állapotú a ház, akkor az azt jelenti, hogy a költségek jelentős részét sikerült végre letudni, és innentől kezdve már csak a kisebb simítások vannak hátra. Ez sajnos nem igaz! Gondoljunk például a szigetelésre vagy a gipszkartonozásra, a felületek méretétől és a felhasznált anyagoktól függően ezek akár több millió forintos tételek is lehetnek! Spórolni pedig szigorúan tilos, főleg a fürdőszoba esetében, ahol a jól megválasztott, megfelelő minőségű gipszkarton segíthet csökkenteni a károkat mondjuk egy esetleges csőtörés esetén azáltal, hogy nem ázik át olyan könnyen.

De a szigetelésünk megfelelőségét is meg tudjuk állapítani abból, hogy télen mennyi a fogyasztásunk a fűtés, nyáron pedig a hűtés miatt. Ha a számláink jelentősen csökkentek, akkor nagy valószínűséggel megérte befektetni a drágább szigetelőanyag megvásárlásába, még akkor is, ha abban a pillanatban kicsit keserű volt a szánk íze az árcédula láttán. Pedig egy építkezés nem attól lesz olcsó vagy drága, hogy mennyibe kerülnek az anyagok. Ha bármi, akár mondjuk a szigetelés vagy gipszkarton az átlagnál gyakrabban szorul cserére vagy javításra, akkor sajnos ráfizetésről beszélünk, az pedig így is-úgy is kellemetlen lesz. Ezért ha tehetjük, válasszunk inkább minőségi alapanyagokat még akkor is, ha azok kezdetben jobban megterhelik a vártnál a pénztárcánkat.

Ha már a szigetelés és a gipszkarton, sőt, a vakolat is felkerült, akkor most már tényleg örömmel nyugtázhatjuk, hogy a megspórolt pénzünknek innentől kezdve elég a felét építkezésre költeni, nemde? Sajnos még mindig nem vagyunk kint az erdőből. Bár úgy tűnhet, hogy a berendezések árát könnyebb kategorizálni, és ezáltal kiszámíthatóbb az is, hogy mennyit fogunk rájuk költeni, ez sem mindig jön be. A férjemmel volt is egy komolyabb vitánk emiatt, mivel a bútorboltban én azonnal megláttam azt a sok kis jópofa kiegészítőt a nappaliba. Bár ezek valóban kis tételek, összességében véve akár több százezer forintot is el lehet rájuk költeni. A férjem ezért azt mondta, hogy most ne ezzel foglalkozzak.

Én csak nem nyugodtam bele a kopár nappali látványába, és arra gondoltam, hogy az illatos gyertya készítés házilag csak nem lehet annyira bonyolult, illetve drága! Azért is tartottam jó ötletnek az illatos gyertyák beszerzését, mert ezzel két legyet ütök egy csapásra: illatosítót sem kell külön venni, illetve dísztárgyaink is lesznek, ha sikerül a gyertyákat szépen kidekorálnom. Remélem, hogy világítani nem kell majd velük, mert akkor kérhetjük vissza a villanyszerelőtől azt a 3 és fél millió forintot, amit kifizettünk neki! De időnként ez talán mégsem annyira rossz ötlet, hogy legyen meg a romantikus hangulat is!

A pipereporta.hu-n szerencsére nem lehet panasz a kínálatra, itt valóban olyan gyertya alapanyagot választok, amilyet csak szeretnék. Körbe is néztem hát ott, és nem csupán azokat az alapanyagokat találtam meg, amelyekről előzetesen tudtam, hogy mindenképp szükség lesz rájuk a gyertyakészítéshez, hanem akadtak ott igazi különlegességek is. Ilyenek pl. a 100%-ig természetes olajok azok számára többek között, akik azért is éreznek kedvet a kézműveskedéshez, hogy ne kelljen mindenfélét megvenniük a boltban, amiről azt sem tudják, hogy mi van benne, okozhat-e allergiás reakciót, és még miegymás. Illetve vannak olyan illatolajok is a pipereporta.hu-n, amelyek tulajdonképpen designer parfümök utánzatai – bár ezek inkább szappanokhoz és kozmetikumokhoz javasoltak, mintsem gyertyákhoz, bár a kreativitásnak semmi sem igazán tud határt szabni. Egy-egy virágos női parfüm illat szerintem a nappaliban sem venné ki rosszul magát. Bár ezzel még nem kísérleteztem, a pipereporta.hu boltját böngészve időről-időre eszembe jutnak hasonló, és ennél még merészebb ötletek is.

A pipereporta.hu webáruházából végül sikerült nagyobb tételben beszeretnem az összes szükséges alapanyagot, hogy az illatos gyertya készítés házilag megkezdődhessen az új otthonomban. A webáruház oldalán különböző oktatóvideók is megtekinthetőek, illetve a blogjukban is kiemelnek 1-2 jó ötletet arra az esetre, ha valami újat és egyedit szeretnénk kipróbálni. Sokszor egyébként valóban megéri nagyobb tételben rendelni, vannak nagyon jó ár-érték arányú akciók. Én a blogban látott ötleteket is kipróbáltam, de nem feltétlenül azért, mert nagyon tetszett az az adott ötlet, hanem kezdetben sokkal inkább a gyakorlás volt a cél. Szerettem volna minél profibb módon és nagyobb kézügyességgel begyakorolni a különböző technikákat. Ennek az lett az eredménye, hogy végül rengeteg különböző színű, stílusú és illatú kézműves gyertyám lett, amit nem tudtam volna hova tenni még akkor sem, ha elhatározom, hogy a spájzt is ezzel fogom kidekorálni.

Az illatos gyertya készítés házilag ezért hamarosan nem csupán egy volt már a hobbijaim közül. A pipereporta.hu-n vásárolt alapanyagok kifogástalan minőséggel bírtak, ezért bátran bele mertem vágni a következő lépésbe. Korábban csak mutatóba és ajándékba adtam az ismerőseimnek az általam készített termékekből, de most már az ő ismerőseiknek is hajlandó voltam pénzért elkészíteni néhány dekoratív gyertyát. Na most ugrott a majom a vízbe, mivel az egyedi megrendelések sokszor azzal is együtt járnak, hogy az ügyfelek valami különleges kéréssel állnak elő, amit első ránézésre úgy tűnhet, hogy nem annyira egyszerű teljesíteni. Ilyen volt például az, amikor egy születésnapra 10 db ránézésre teljesen egyforma, de mind-mind különböző illatú gyertyát kértek. A pipereporta.hu segítségével persze ez nem okozott túl nagy gondot, az ő választékuk mellett kétszer ennyit is tudtam volna csinálni!

illatos gyertya készítés házilag

Egy másik különleges eset az volt, amikor egy dél-amerikai kulturális rendezvényre rendeltek gyertyákat. Rám volt bízva, hogy olyan illatokat válasszak hozzájuk, amelyek a leginkább tükrözik ennek a régiónak a hangulatát és életérzését. Ennél a projektnél előfordult, hogy a pipereporta.hu-n vett olajok közül többet is kombináltam egymással a megfelelő összhatás érdekében. Mivel ezek a kultúrák nagyon színesek, élénkpiros és más színezőket is rendeltem a webáruház oldaláról. Szerencsére mint mindig, ez alakalommal is mindent megkaptam, amit rendeltem, illetve amire szükségem volt, ezért végül itt is el tudtam engedni a fantáziámat, más feladatom nem is volt.

Az eladásokból származó bevétel végül jóval több volt, mint amennyit a pipereporta.hu-n költöttem gyertya alapanyagokra. Ezért a férjem végül azt javasolta, hogy menjünk el, és nézzük meg azt a sok apró kiegészítőt, amit korábban kinéztem – bár nem örülne neki, ha a gipszkarton falra bármit is fel kellene fúrni. Én erre nemet mondtam, mivel eldöntöttem, hogy most már csakis saját kezűleg szeretném dekorálni a házat.

-Oké, akkor csak a szupermarketbe ugrok be, mert elfogyott a tusfürdő meg a szappan! – hangzottak a férjem szavai.
-Jó, de most utoljára! – válaszoltam neki.

Teljesen értetlenül nézett rám. Aztán megmutattam neki is a pipereporta.hu oldalt. Most megrendelek mindent, utána pedig jövő héttől a szappanokat is én fogom készíteni a családnak! Természetesen mindenkinek a kedvenc színében és illatában!