Csak tönkre ne menjen az új fal…

A gipszkarton az egyik legnépszerűbb építőanyag mostanában. A sikere leginkább két dologra vezethető vissza: az egyik az ára, a másik a súlya. Bizony, a gipszkarton olcsó, viszonylag könnyű, és mégis nagy teherbíró képességgel rendelkezik. Persze van hátránya is: sérülékenyebb, mint a tégla vagy a beton, de ha megfelelően használják a szakemberek, egészen stabil tud lenni. Előnye még, hogy mivel egyenletes a felülete, nem szükséges vakolással egy szintre hozni a gipszkarton falat, ellenben mondjuk egy téglafallal. Elbontani is könnyebb, ezért rendszeren használják például múzeumok, ideiglenes rendezvények területének kialakításakor. Így a gyorsan felállított gipszkartonfalakat az esemény végetértekor szét lehet szedni, sőt: ha jó állapotban vannak, elképzelhető, hogy újra is lehet őket használni. Alkalmas még a gipszkarton arra is, hogy a gépészeti területek elrejtsük vele egy lakásban vagy egy üzlethelyiségben. A gépészeti területek alatt a vízvezetékrendszer, vagy a csatornarendszer részeit értem. Ezeket érdemes lehet könnyen hozzáférhető helyre tenni, viszont mégis esztétikusabb valamivel elfedni. Erre tökéletesen alkalmas a gipszkarton, pláne, hogy csempézni is könnyedén lehet rá.

Két ismerősöm, Péter és Gizella a nyár folyamán vásárolták meg első lakásukat. Ők is úgy döntöttek, hogy a vízórájuk környékét gipszkartonnal fedik be (természetesen az óra helyén elhelyeztek egy pici ajtót). Nem volt azonban elég pénzük a felújításra, így a vízvezetékrendszert érintetlenül hagyták, csak a lakásuk burkolatait cserélték le. Még csupán egy-két hete laktak az új lakásukban, amikor arra lettek figyelmesek, hogy egy növekvő vízfolt jelent meg a vízóra környékén a gipszkarton burkolaton. Peti és Gizi picit bepánikoltak, azt hitték, hogy csőtörés történt, ezért rögtön kihívtak egy vízvezeték szerelőt. A szerelő hamar ki is érkezett, és a gipszkarton lebontása után megállapította, hogy szerencséjük van: csupán egy tömítés fáradt el, és azért szivárog a víz. Hozzátette, hogy valószínűleg nem most kezdett el szivárogni, csak mivel eddig nem volt leburkolva, senki nem vette észre a hibát. Petinek és Gizinek új gipszkartont kellett vásárolnia, és újra le kellett burkolnia a vízóra környékét.

Jobban jártak volna, ha a burkolás előtt átnézetik a vízvezetékrendszerüket, hiszen így most kétszer kellett kifizetniük a gipszkartonozás árát. Persze értem, a pénz nagy úr, ha nincs, akkor nincs, de szerintem inkább érdemes várni a gipszkartonozással addig, amíg a lakásunk gépészeti része teljesen rendben van.

Ha úgy döntötök, hogy beiktattok a közeljövőben egy rutinellenőrzést, akkor érdemes a vízszerelés.net szolgáltatásaira is vetni egy pillantást. Természetesen akkor is lehet hozzájuk fordulni, ha már tényleg nagy a baj, és kétségbeesetten pötyögjük be a keresőnkbe, hogy SOS vízszerelés Budapesten és Pest megyében, de érdemes előre gondolkodni. A cég munkatársai vállalnak vízszerelést (vízvezeték szerelés, WC szerelés, kádfelújítás, csaptelep, mosdó, bojler szerelés és csere), csatornázást (legyen szó nyomóvezetéket érintő csőtörésről, vagy szennyvízvezetéket érintő csőtörésről), duguláselhárítást, csatornakamerázást (mellyel rengeteg bontási munka megspórolható) és fűtésszerelést is. Vállalják, hogy sürgős esetben akár egy órán belül kiérkeznek a helyszínre, feltéve, hogy a helyszín Budapesten vagy Pest megyében található.

A vízszerelés.net munkatársai alapos, profi munkát végeznek, de emiatt a szerelés hosszabb időt vehet igénybe, mint amennyit más vízszerelőktől megszokhattunk. Fontos nekik a bizalom, ezért – és mert a munkájukra garanciát is vállalnak – nekik is érdekük, hogy amit egyszer megjavítottak, az hosszú ideig gond nélkül üzemeljen. Az esztétikus honlapjukon minden problémakörről (ami a vízvezeték szerelést érinti) cikkeket olvashattok, melyek segítségével kicsit elmerülhettek a vízvezeték szerelés egy-egy részterületén. Ilyen részterület például a csőtörés.

Noha alapvetően csőtörés bárki lakásában (vagy üzlethelyiségében) előfordulhat, gyakoribb ott, ahol elhanyagolták a vízvezeték rendszert. Elképzelhető, hogy a csőtörés minden előjel nélkül történik meg, de az is előfordulhat, hogy hosszasan megelőzik bizonyos előjelek, mint például a vízszivárgás. Csőtörésnek számít egyébként a vízvezetékek megrepedése, a csatlakozások elpattanása, a cső kilyukadása. Mindez sajnos komoly anyagi kárt képes okozni.

A csőtörés okozói lehetnek az elöregedett, rozsdás csövek, a kemény víz miatt kialakuló vízkő, a fagypont alatti hőmérséklet, a rosszul megválasztott csőméret, a hibásan felszerelt toldások, illesztések, a nem megfelelő víznyomás, és persze a fizikai behatás, sérülés is. Akár egy apró repedés esetén is hamar elkezd szivárogni a víz, mely elkezdi a szigetelés és a burkolat tönkretételét (na meg persze növeli a vízszámlát). Eláztatja, elmállasztja a falakat, a nedvességtől megindul a salétromosodás és a penészedés, nagy mennyiségben távozó víz esetén akár a berendezések és az elektromos hálózat is károsodhat, így szinte akármekkora kár keletkezhet.

Érdemes rögtön szakember hívni, amint megjelennek a csőtörés legelső jelei. Hogy mik ezek? Ide tartozik a csökkenő (esetleg egyfolytában alacsony) víznyomás, a sötét, nedves foltok a falon, a burkolat mögül szivárgó víz, az elárasztott vízakna, illetve a folyamatosan pörgő vízóra. Csőtörés esetén hasznos lehet, ha olyan céget hívunk, ami vállal csőkamerázást, ezzel ugyanis megspórolhatunk elég sok bontást. Ilyen cég például a vízszerelés.net. A módszer lényege, hogy egy apró kamerát juttatnak a szakemberek a vízvezeték rendszerbe, és azzal megállapítják, hogy pontosan hol keletkezett hiba a rendszerben.

Amit tehát tenni kell, ha kopogtat a baj: írjátok be a keresőbe, hogy SOS vízszerelés Budapesten és Pest megyében, és válasszátok a legszimpatikusabbnak tűnő céget. Amennyiben a vízszerelés.net-re esik a választásotok, hívjátok fel a honlapjukon található telefonszámot (vagy kérjetek visszahívást az eltérő színű üzenetküldő boxjukban). Amennyiben létrejött a telefonos kapcsolat, a vonal másik felén levő szakembernek vázoljátok fel a problémát, válaszoljatok a felmerülő kérdésekre, majd egyeztessetek időpontot. A vízszerelés.net munkatársai már az első telefonhívás során képesek megállapítani, hogy mivel is állnak szemben, és rövidesen meg is kezdik a hiba elhárítását. Mint a weboldalukon írják, több mint 30 éve vannak a szakmában, és minden kollégájuk rendelkezik azzal a szakmai tapasztalattal, ami a profi, kifogástalan munkához szükséges. Kiemelendő még, hogy számláikat a biztosítótársaságok is elfogadják, és eredeti, minőségi alkatrészekkel dolgoznak. Sürgős esetben a nap 24 órájában elérhetőek, így akkor sem vagytok meglőve, ha hajnali háromkor kezd el ömleni a víz egy vezetékből. Az ehhez hasonló esetek azonban nagyrészt megelőzhető, ha a kisebb-nagyobb felújítások során mindig ügyeltek rá, hogy a vízvezetékrendszert is átnézze egy kompetens szakember, és kicserélje az elöregedett tömítéseket, vezetékdarabokat.

Mivel közeledik a tél, a legaktuálisabb terület a fűtésszerelés. Érdemes előre időpontot kérni a fűtésszereléssel foglalkozó szakemberektől, hiszen elképzelhető, hogy megnövekszik rajtuk a terhelés ebben az időszakban. Ha nem melegít a fűtőtest, pedig a bojleretek elméletileg be van kapcsolva, akkor a hiba nagy valószínűséggel a fűtésrendszerben lesz. A vízvezeték.net munkatársai ebben is tudnak segíteni, ha úgy döntesz, hogy őket választod.