Friss információk napelem témában, ami bárkit érdekelhet

Igaz, hogy ezek az információk elsősorban nem magánembereknek szólnak, de gondoltam megosztom veletek, mert az évek során észre vettem, hogy minél tágabb témáról beszélek, annál többen olvassák a bejegyzéseimet, ráadásul próbálok mindig hasznos dolgokkal előállni. Nem beszélhetek mindig csak a szigetelésről, ez a téma eléggé véges. De ezeket az információkat is, amit most osztok meg veletek, szigetelés közben szedtem össze és utánaolvastam az interneten, találtam egy jó és megbízható weboldalt hozzá. Mint említettem, ez nem magánszemélyeket érint, elsősorban olyan személyek figyelmét szeretném most felébreszteni, akiknek közép-, kis- vagy mikróvállalkozásuk van, vagy akik földtulajdonosok és mezőgazdaságból élnek meg. Természetesen mindenki más is elolvashatja, aki kíváncsi a világ híreire és arra, hogy hazánkban mi a helyzet a napelem erőmű támogatások terén. Tapasztalatból tudom, hogy azok a személyek, akiknél szigetelni szoktam, mindig nyitottak az ilyen információkra, mert tudják, hogy bármikor megtudhatnak valamit, ami az ő előremozdulásukat is segítheti és ez egy nagyon jó hozzáállás.

napelem erőmű támogatás

Kezdjük azzal, hogy két fontos információt is érdemes tudni ebben a témában. Az első az, hogy idén, nyár elején elindult egy pályázat a már említett közép-, kis- és mikróvállalatok számára, amely keretén belül vissza nem térítendő összeget pályázhatnak meg a vállalkozók napelempark létesítésére. Ez a pályázati lehetőség az Európai Unióban mindenhol elérhető, és egyszerre fut, míg a másik lehetőség csak Magyarországon érvényes és földbirtokosoknak szól. Ez egy olyan lehetőség, ahol kedvezményesen lehet kölcsönt felvenni napelem park kiépítésére, aminek a termelt áramát felvásárolja az állam. Röviden ez az, amiről most bővebben is fogok mesélni, de azért foglaltam itt össze nektek, hogy tudjátok előre, hogy érdekel és érint vagy sem titeket ez az egész. Az információkat, amiket most megosztok veletek, a Pentele Solar Kft. cég weboldaláról szereztem mindkét téma esetében, mégpedig azért, mert egyszer volt szerencsém találkozni néhány szakemberükkel egy építkezésnél. Én természetesen a szigetelést csináltam, amikor ők egy reggelen megérkeztek és annak a napnak a végére már be is fejezték a napelemek felszerelését, amibe ugyebár a tartóeszközökön és a napelem paneleket túl beletartozik még sok minden más is. Közösen tartottunk ebédszünetet velük és a gazdával együtt és végig a napelemekről beszélgettünk és rájöttem, hogy ez egy valóban szakértő csapat. Tehát azért olvasgattam az ő weboldalukat a témában, mert bennük megbízok.

Pályázati lehetőség közép- kis- és mikróvállalatok számára

A pályázatot idén júniusban írták ki és 2020 szeptemberéig tart az Unió teljes területén. A pályázat egyaránt érvényes hálózatra visszatápláló és szigetüzemű rendszerek kiépítésére is, amiből az előző annyit tesz, hogy az illető (esetünkben) vállalat épületét teljesen saját áramból látják el, míg az utóbbi esetében továbbra is be van kötve az áram a szolgáltatójától, és amikor épp nem használja a napelemei által termelt áramot, akkor az bekerül az áramhálózatba. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai, szerintem érdemes egyeztetni a szakemberekkel, mielőtt az ember dönt. Ennél a cégnél egyébként is, magával a pályázattal is szívesen segítenek, hiszen nekik már vannak információk és tapasztalataik a témában.

Mint már említettem, ez egy vissza nem térítendő támogatás és akár a beruházás teljes összegét fedezni lehet vele, mivel a pályázatban benne van a napelem beszerzése és telepítése, a tartó- és szerkezeti elemek beszerzése és telepítése, valamint a hálózatra csatlakozás és a biztonsági eszközök beszerzése és felszerelése. Ennél nem is lehetne teljes körűbb a pályázat. Önerőt akkor kell hozzátenni a projekthez, ha a napelemek értéke a teljesítményükhöz mérve meghaladja a 200 000 forint/kWp értéket. Ez az önerő azonban nincs megszabva, tehát ugyanúgy lehet saját pénz, vagy hitel is.

Már többször is említettem, hogy közép-, kis- és mikróvállalatok pályázhatnak, de hogy teljesen biztosra tudd, hogy te közéjük tartozol vagy sem, mutatom, hogy kikről van szó: Rt., Kkt., Kft., és Bt. vállalatokkal lehet pályázni. Sajnos nem pályázhatnak konzorciumok, egyéni vállalkozók és mezőgazdasági termelők, valamint Pest megyéből és a fővárosból sem lehet pályázni. Fontos feltétel még az, hogy legyen a cégnek minimum három lezárt üzleti éve. A pályázat csakis tetőszerkezetre építendő napelempark megvalósítására alkalmas, ha a földre szeretnétek szerelni, akkor nem érdemes belekezdeni a pályázatba. Arra is oda kell figyelni, hogy nem fogadják el a pályázatodat, ha olyan napelem farmot próbálsz kiépíteni, ami több áramot termel, mint amennyire a te cégednek szüksége van. Sajnos, előre szólok, hogy palatetős szerkezetre való felszerelése sem lehet pályázni, de arra nem is lenne érdemes.

Ha neki kezdesz a projektnek, 18 hónap áll a rendelkezésedre, hogy befejezd a napelem erőműved kivitelezését. Ez szerintem egy abszolút tartható feltétel. A többitől azonban lehet sokat megijedtek, vagy sokatokat ki is zár, de higgyétek el, hogy pont olyan rengetegen vannak azok, akikre érvényesek a feltételek. Ezeknek csak azt tudom tanácsolni, hogy ne teketóriázik. A napelem egy nagyon jó dolog, rengeteget segít a pénztárcánkon és a környezetünkön. Érdemes belevágni.

Lehetőség mezőgazdasággal foglalkozó személyek, vagy földtulajdonosok számára

Szándékosan nem használom a pályázat szót, mert ez nem kifejezetten az, hívjuk inkább állami támogatásnak. A támogatás pedig arról szól, hogy a földműveseknek és földtulajdonosoknak könnyebbé teszik az engedélyek megszerzését valamint kedvezményes hiteleket biztosítanak, amikkel egyszerűbbé teszi az állam az egy hektárnyi területen fekvő 0,5 MW-os napelem rendszerek létesítését. Ezzel a projekttel a magyar állam azt szeretné elérni, hogy tíz éven belül az országban elhasznált árammennyiséget teljes mértékben az országban is állítsuk elő. Ehhez természetesen nagyban hozzájárul a paksi atomerőmű is, viszont ezzel a támogatással az a céljuk, hogy háromezer ilyen napelem park jöjjön létre országszerte. Ezek a napelem parkok, ellentétben az előző pályázattal, kifejezetten földre, és nem tetőszerkezetre terveződnek. A kormány az osztrák és német példa alapján tervezte meg ezt a rendszert, mivel ott jól bevált. És természetesen mindennek a lényege az, hogy az állam majd felvásárolja ezektől a személyektől az áramot az ország részére.

Úgy gondolom, hogy ez is egy remek lehetőség, ha lennének földjeim, semmiképp sem hagynám ki. Nem is a pénzkereseti lehetőségét, egyszerűen csak azért, mert a napelem fenntartható forrásból hozza létre az áramot és nem szennyezi és terheli a környezetét semmilyen formában. Az, hogy egyesek szerint nem néz ki jól, szerintem nagyon minimális hatással van a döntéshozásban. Elvégre a hatalmas erőművek sem néznek ki jól, csak azok nem olyan gyakoriak. A napelemek kinézete szerintem azonban elég semleges, és ha hozzá adom a pozitív tulajdonságait, akár szépnek is tudom látni. Mindenesetre örülök, ha látom őket.

Ha legalább egy embernek hasznára voltam és sikerült meggyőznöm a témában, akkor minden is megért ez a cikk. Ne felejtsétek el, ha szigetelésre van szükségetek, vagy csak tanácsot szeretnétek kérni, nyugodtan írjatok nekem.