Házátalakítás során számíts a plusz költségekre! Mondjuk, laptop javításra!

A feleségem, Kata addig-addig duruzsolt nekem, amíg idén tavasszal nekiálltunk a házunk átalakításának. Végül beláttam én is, hogy igaza van, kellenek a plusz szobák. Három gyerekünk lassan kis tini korba lép, és egyre inkább igénylik a privát szférát. Utálnak már közös szobában lakni, még akkor is, ha az a legnagyobb szoba a házban.

Elköltözni nem akarunk, mert szeretjük a házunkat, minden emlék ideköt minket, és a környékhez, szomszédsághoz is ragaszkodunk. A telkünk nem nagy, így a házhoz hozzáépíteni nem volt lehetőségünk, tehát csak egy megoldás maradt: be kell építeni a tetőteret!

Először felfogadtam egy építészt, aki megtervezte a tetőtér beépítését. Összesen három kisebb hálószobát, egy nagyobb fürdőszobát, és a helyiségeket összekötő közepes méretű nappalit tervezett nekünk. Ezután jöhetett a kőműves, gipszkartonos, burkoló, vízvezeték szerelő, és a többi szaki, akik egyre nagyobb összegeket varázsoltak ki a zsebemből.

A helyiségeket egyszerűen, gipszkarton segítségével alakították ki, a fürdőszobába került egy zuhanyzó, kád, toalett és bidé is. Teljesen úgy nézett ki, mint egy elegáns, szállodai fürdőszoba.
A legnagyobb kihívást az emeletre felvezető lépcső megtervezése jelentette. A feleségem megvétózta az eredeti tervet, mivel a földszinti nappaliból túl sok helyet vett volna el, így végül a nappali mellett lévő kamránk esett áldozatul. A spájz helyére került a lépcső. (Ezután nyilván a lépcsőn tároljuk majd a lekvárokat és befőtteket, meg a húsvéti sonkát is.)

Aki valaha belevágott már házfelújításba vagy átalakításba, az pontosan tisztában van azzal, hogy a végösszeg általában lényegesen nagyobb lesz, mint amit először a szakik „megjósolnak”. Először csak egy kis plusz anyag kell, aztán egy pár plusz nap, aztán esetleg egy pár plusz ember. A végén pedig néha a dupláját fizetjük ki, mint amire eredetileg számítottunk. Ha egyetlen jó tanácsom lehet olyanoknak, akik szeretnék az otthonukat felújítani vagy átalakítani, akkor az ez lenne: „Számolj mindent duplán!”.

Elsőre talán legyintenél rá, és azt mondanád, hogy ezért van a biztonsági tartalék, de gondolj csak bele… mi van akkor, ha a házfelújítás közben keletkezik egy váratlan, nagyobb kiadásod? A tartalékaidat már elszórtad a menetközben felmerülő plusz anyagra, plusz napra, plusz emberre, és akkor egyszer csak meghibásodik egy fontos eszköz, amit javíttatni kell, vagy akár újat venni helyette. Akkor mit fogsz csinálni? Ne ess az én hibámba! Számolj duplán!

Velem természetesen megtörtént az, amitől óva intek mindenkit. Biztosra vettem az összegeket, amiket a szakik mondtak, és amikor hirtelen kellett a plusz anyag, plusz idő, plusz ember, akkor a tartalékaimhoz nyúltam.

Alig fejeződött be a hőszigetelés, amikor elromlott a laptopom. Ugyan bekapcsolt, de az operációs rendszer nem volt hajlandó elindulni, bármennyiszer is kapcsolgattam ki és be. Mindez persze, a lehető legjobbkor… amikor már mínuszos mínuszban volt a bankszámlám a ház átalakítása miatt.
Féltem tőle, hogy új számítógépet kell vásárolnom, de úgy döntöttem, hogy adok még esélyt neki, hátha egy új gép árának a töredékéért javítható. Interneten kezdtem keresgélni olyan szervizeket, ahol foglalkoznak garancia időn túli Acer laptopokkal is, így találtam a https://pcmentor.hu/acer-laptop-szerviz-budapest/ oldalra. Nagyon barátinak találtam az ötezer forintos bevizsgálási díjat, és azt is, hogy ha a gépem nem javítható, vagy javítható és kérem a javítást, akkor ezt az összeget nem kell kifizetnem. (Csak akkor, ha a laptop javítható, de én nem kérem a javítást.) Úgy gondoltam, hogy ennyit még szánok rá, hátha…

Elvittem a gépemet a https://pcmentor.hu/acer-laptop-szerviz-budapest/ oldalon talált budapesti címre, ahol átvették tőlem. Hamarosan jelentkeztek a szervizből, hogy a gépem sajnos nem javítható, legjobb, ha érzékeny búcsút veszek tőle. Így nem kellett kifizetnem az ötezer forintos bevizsgálási díjat, viszont nem volt működő laptopom sem.
A https://pcmentor.hu/acer-laptop-szerviz-budapest/ oldalról a „Szolgáltatások” menüpontba navigálva láttam, hogy értékesítenek új és használt laptopokat is, így természetesen tőlük vásároltam meg az új számítógépemet. Aminek ára ugyan valóban kedvező volt a máshol kapható, hasonló termékek között, azonban a lakás felújítási őrületben kiapadt családi kasszát így is megterhelte. Okuljatok az én hibámból! Számoljatok duplán!