Innentől kezdve már simán ment az építkezés

Az idén én is házépítésre adtam a fejemet. Tudtam, hogy mi mindennel fog ez járni. Mindenre szakembert keresni az alapozástól kezdve a szigetelésig és beszerezni a szükséges anyagokat, amikor én még a gipszkarton négyzetméterárával sem vagyok tisztában… Bár a szigetelés és a gipszkartonozás talán pont olyan feladat, amit némi ügyességgel viszonylag jó minőségben meg lehet csinálni DIY módszerrel is. Hát, az majd valamikor eldől, hogy ki fogja csinálni, meg hogy min spóroljunk – gondoltam magamban, mert egyelőre nagyobb problémánk is akadt.

A falazás előtt sok mindennek kell még történnie, mivel a telekhatárok nem voltak pontosan kijelölve, ebből kifolyólag a terület megvásárlása óta sokáig pereskedtünk az önkormányzattal a közművek bekötése kapcsán, hiába volt minden terv rendben. A jogvita végéig pedig nemhogy házat vagy gipszkartonfalat nem mertünk felhúzni, de még egy kerítést sem. Ez egy nehéz időszak volt. A feleségem már a színes vakolatokat nézegette az interneten, meg hogy melyik szobában milyen bútor legyen. Nem győztem magyarázni neki, hogy ha nem kapjuk meg a szükséges engedélyeket, akkor homlokzat és helyiségek sem lesznek a telken.

3 hónap nehéz várakozás után végre megtört a jég és megkaptuk az engedélyt a szennyvízelvezető beszerelésére. Át is adtuk a munkát a topvizgazfutesszerelo.hu csatorna szerelő munkatársainak, akiket az egyik kollégám ajánlott még régebben, amikor először említettem neki, hogy építkezést tervezek. Meg is néztem már akkor a weboldalukat, ahol választ is kaptam néhány kérdésemre. Gondolkoztam például, hogy engedély hiányában jó megoldás lehet-e egy emésztőgödör kialakítása. Rájöttem, hogy nem, mert a szennyvízelvezető csatorna fenntartása sokkal kevésbé körülményes, így továbbra sem szerettem volna lemondani erről. Bár az felmerült bennem, hogy egy ilyen komplex rendszer javítása is bonyolultabb lehet adott esetben.

A csatorna szerelő mesteremberek ebben igazat adtak nekem, ugyanakkor kiemelték, hogy a javítások költségeit és gyorsaságát nagyban befolyásolja, hogy milyen könnyen tudnak hozzáférni a meghibásodás helyéhez. Mivel ilyesmi bármikor előfordulhat, ők erre is gondoltak és már a tervezésnél beraktak több úgynevezett tisztítónyílást is. Ez azt jelenti, hogy bármi probléma adódik, az könnyen elháríthatóvá válik anélkül, hogy az egész, gyönyörű szépen megtervezett kertet fel kellene ásni. Ennek a hírnek a feleségem kifejezetten örült.

A topvizgazfutesszerelo.hu csatorna szerelő mesterei egyébként ereszcsatorna szerelésében is ugyanúgy jártasak. Mivel a szennyvízcsatorna beépítését nagyon profin oldották meg, nem volt kérdés, hogy ezt a munkát is ők csinálják a tető elkészülése után. Ennek a tervezésekor is nagyon profi volt a tájékoztatás. Hova folyik a csapadékvíz, mikor érdemes neki tárolót beépíteni, hogyan lehet megoldani, hogy a központi csatorna nyelje el, miért fontos az épület környékén a talaj védelme a túlzott esővíztől, mitől dugulhat el az ereszcsatorna, és még sorolhatnám a számos tényezőt, amiket mind-mind figyelembe kell venni ilyenkor. Ezért is mondják, hogy egy jó szakemberrel tulajdonképpen spórol az ember, mivel megfelelő kivitelezés és rendszeres karbantartás mellett minimális az esélye, hogy egyhamar egy komolyabb és költségesebb javítást igénylő hibával szembesüljünk, ráadásul még ha lenne is ilyen, azt is minden bizonnyal garanciálisan orvosolnák.

El sem hiszem, hogy végül eljutottunk a külső fal szigeteléséig is, és a feleségem végre eldicsekedhetett vele, hogy három, számomra teljesen egyformának tűnő falfesték közül sikerült kiválasztania a megfelelő árnyalatot. Ez természetesen annak köszönhető, hogy a kezdeti nehézségek után a topvizgazfutesszerelo.hu gyors és profi munkát végzett, így a többi határidőt is nagyrészt sikerült tartanunk.