Levegő-víz hőszivattyú, a szigetelés legjobb barátja

Még májusban vettünk egy házat a férjemmel a Fertő-tónál, és el is kezdtük annak felújítását. Mivel a ház korábban csak nyaralóként funkcionált, a szigetelés nem volt a legjobb, és sok egyéb dolog is renoválásra szorult. Nyáron rengeteg energiát és pénzt is bele kellett ölnünk a felújításba ahhoz, hogy ősszel se fázzunk a házban, ha beköszönt a rossz idő. Szerencsére az apósom gipszkartonozással-szigeteléssel foglalkozik, így rá bíztuk a munka irányítását, és ő adott tanácsot abban is, milyen energiaforrást használjunk fűtéshez, hűtéshez, áramtermeléshez.

Az irány, mindenképp a megújuló energiaforrások felé vezetett

Egyértelmű volt, hogy efelé vesszük az irányt, magunktól is így döntöttünk volna, mert úgy gondoljuk ebben van a jövő, hiszen a hagyományos energiaárak folyamatosan növekednek, és hosszútávon nem is fenntarthatóak, mert kimeríthetőek.

A megújuló energiaforrások közül a napenergiát ajánlotta az após, ezen belül is a futesrendszerek.hu-n megtalálható napelemeket és hőszivattyúkat. Ő már sok gyártóval dolgozott együtt, de azt mondta ők a legmegbízhatóbbak, és az ő termékeik a legerősebbek most a piacon.

Azt kell mondjam, most, hogy már egy ideje működésbe is helyeztük a rendszert nagyon meg vagyunk vele elégedve. A szakemberek nagyon hozzáértő munkát végeztek, alaposan felmértek mindent és a tervezés során is tartották velünk a kapcsolatot.

Az a jó, hogy az saját igényeinknek megfelelő méretű napelemes rendszer és hőszivattyú került így a birtokunkba, ami pont elegendő áramot termel számunkra, és a fűtés is remekül működik.

Levegő-víz hőszivattyú, bővebben erről a módszerről:

A levegő-víz hőszivattyú úgy működik, hogy a levegőből elvonja a hőt a gépezet, és ezzel a hővel fűti fel a vizet, amit például padlófűtéshez is használhatunk. Laikusként, én azt gondoltam, ez jó nagy szívás lesz télen, amikor hideg a levegő, de kiderült, hogy igazából már akkor is képes hőt elvonni, ha eléri a hőmérséklet az 1 fokot. A hőszivattyú áramellátását pedig a napelemek biztosítják, amik hideg esetén a fűtésben is be tudnak segíteni. Az a víz, amit a hőszivattyú melegít nálunk padlófűtéshez van felhasználva, illetve a radiátorokhoz.

Az előző házban gázkazán volt, a szüleim házában pedig fa-tüzelésű, de esküszöm, egyik sem adott olyan meleget, mint ez a módszer, amit most használunk. Biztos a szigetelés is befolyásolja a hőérzetet, de nálunk ez, az após szigetelésével kombinálva fantasztikusan működik.

Attól egy kicsit féltem, hogy vizesedni fog majd tőle a fal, de megnyugtattak, hogy ettől egyáltalán nem kell tartanom, és szerencsére igazuk is lett.

A kivitelezők sokoldalúsága is meggyőző volt számomra

Nagyon pozitív, hogy nem okozott problémát nekik az, hogy a napelemeket a hőszivattyúval összekössék, mert így két problémánkra találtunk egy helyen megoldást. Sőt, még azt is kérdezték, tervezünk -e majd még további fejlesztéseket a házon, mert akkor úgy alakítják ki a dolgokat, hogy bővíthető legyen, vagy már előre bele is kalkulálják kérésre.

Ezen felül, ahogy néztem, olyan modern technológiákkal is foglalkoznak, mint például az infrafűtés is, amiről máshol még nem is hallottam, pedig nagyon szimpatikus módszer, és szerintem csak idő kérdése mire elterjed. Ez a gyártó meg valahogy mintha egy lépéssel a többi gyártó előtt járna.

Ajánlom mindenkinek a Levegő-víz hőszivattyú rendszert, aki hasonló cipőben jár mint mi, mert garantáltan jó, hosszútávon költséghatékony befektetés.