Napelem pályázat családoknak

A családok éve van most. Legalábbis a kormány szerint. Egy család kialakításához azonban nagyon sok összetevőre van szükség. Ha ezt most elkezdeném sorolni, lehet, nem is jutnánk a végére. Viszont már maga a családi ház felépítése sem kutya. Rengeteg dolog kell hozzá. Először is pénz. Akinek van, annak jó, akinek viszont nincs, annak igénybe kell vennie támogatásokat. Vannak elengedhetetlen dolgok, például a megfelelő fűtési rendszer, az ablakok jó szigetelése, jó vízvezeték rendszer, stb. De ilyen téren is érdemes előre gondolkodni, ugyanis az energiatakarékosság, energiahatékonyság fontos dolog. Egy nagy család életében is! Sőt, talán a családoknál még fontosabb kell hogy legyen, hiszen mi neveljük a jövő generációit! És nem mindegy, hogy mit tanítunk a gyerekeinknek, nagyon nem mindegy! A legjobb dolog a példamutatás. Az az, amit nem látunk az elején, de végső soron ez fog érvényesülni. Az, hogy milyen példát mutatunk gyermekeinknek.

Példát mutatni sokféleképpen lehet. Mi abban hiszünk, hogy a gyermekeink számára is be kell mutatni az energiatakarékos jövőt. Mert ez nem választható, ez szükségszerű dolog.

Nem is olyan régen olvastam először egy cikket annak kapcsán, hogy idén is meghirdetik a napelem pályázatot családok számára. A cél a régi és elavult épületek energiahatékonysági fejlesztése. A pályázat neve: a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” (GINOP). Igazából a neve kellőképpen összefoglalja, hogy mit is tartalmaz.

A legfontosabb dolog ebben a hitelben, amiért megéri (természetesen a környezettudatosság mellett), hogy a hitel 0 kamatozású, és az évek során nagyon megéri, mivel búcsút inthetünk a villanyszámlánknak.

És hogy mennyit lehet felvenni? A keretösszeg, mellyel a pályázat rendelkezik 105,2 milliárd forint. Ennek felét szabad a lakásszövetkezetekre és társasházakra költeni, a másik fele a magyar magánszemélyek, családok részére szolgál. Minimum 500 ezer forintot és maximum 10 milliót lehet igényelni. A skála tehát széles, akár teljesen fel lehet belőle újítani a lakást, akár csak egy kis részét is. Ezt az összeget bármire fel lehet használni, ami energiahatékonyabbá teheti a lakást: napelem rendszerek kiépítésére, hőszivattyúk telepítésére, hőszigetelésre, fűtésrendszerek korszerűsítésére, stb.

Én amondó vagyok, hogy érdemes ezzel élni még idén, mert egyáltalán nem biztos, hogy jövőre is lesz lehetőség 0%-os kamatú hitelt igényelni. Azt a 10% saját forrást is meg lehet szerezni, össze lehet gyűjteni valahonnan, mivel tényleg megéri. És a már belinkelt honlapon lehet árajánlatot kérni szakemberektől, akik szívesen segítenek és állnak rendelkezésünkre szaktudásukkal. Ingyenesen felmérik a terepet is akár, valamint a leírásba megtalálható, hogy mely házakba lehet kialakítani napelem rendszert. Egy próbát megér! Szebb jövőt!