Nem csak szigeteléssel, napenergiával is spórolhatsz

Sok ház nem jól van szigetelve, főleg a régebbi építésűek, pedig nagyon sokat számítana spórolás szempontjából is, hogy télen például ne szökjön ki a meleg a házból, és ezáltal ne keletkezzen óriási fűtési számlánk. Nem számít, hol szigetelsz, vagy mennyit, minden jobb, mint ha egyáltalán nincs. A tetőtér szigetelése önmagában 10-50% -ot takaríthat meg a fűtési / hűtési számlából. Egy kis beruházás most, csökkentheti évek fűtési vagy hűtési költségeit.

Döntsed el, hogy milyen típusú szigetelőanyag a legjobb az te igényeidnek. Bár sok különböző anyag áll rendelkezésre, mint például a leggyakoribb anyag, az üvegszál, amely homokból és újrahasznosított üvegből készül. Az üvegszál jó választás a ház bármely területére (tetőtér, alagsor vagy más), mert ha nedves lesz, gyorsan kiszárad, miközben megtartja szigetelő értékét. Az üvegszál is nem éghető.

A cellulóz aprított újságból készül, amely elnyeli a nedvességet, és idővel elveszíti a szigetelő értékét. Annak ellenére, hogy a cellulózt tűzálló anyaggal kezelik, még mindig éghető. Ha cellulózzal dolgozik valaki, győződjön meg róla, hogy a terület száraz marad. A cellulózból többet kell vásárolni, hogy ugyanaz a a szigetelő értéket megkapja, mint az üvegszálasnál. A pamut szigetelés újrahasznosított farmerből készül. Bórral kezelik, amely nem mérgező.

A szigetelés két legelterjedtebb típusa a takaró (vagy a burkolt) és a laza töltés (vagy fúvott).

Az előbbi olyan, mint egy vékony szélességű takaró, és tekercsben van. Olyan könnyű telepíteni, hogy még egy kezdő is meg tudja csinálni. Tekercsben van csomagolva, és különböző vastagságúakat is lehet kapni. Ha valaki meg szeretné tudni, hogy melyik vastagságot kell használni, mérje meg a gerendák távolságát. A laza töltés egy gépet igényel, vagy kézzel is lehet csinálni. Jól működik, ha a tetőtérben nem szabványos gerendák állnak rendelkezésre, vagy ha sok akadály van (pl. szellőzőnyílások, lámpatestek stb.). Ez is jól működik, ha a tetőtér alacsony. Ez azonban munkaigényesebb lehet.

Szigeteld a padlást, az alagsorokat, a bejárótereket, az ablakokat és az ajtókat vagy bárhol máshol, ahol érezhető valamiféle huzat vagy ahol kiszökhet a meleg. A tetőtérben távozik a legtöbb hő, így kezdj ott. És ne felejtsd el a tetőtér hátsó részét.

Ablakok esetében egy nagyszerű technika a minimálisan kiterjedő hab használata. Legyél óvatos a termék használatakor, mert kitágul a helyek kitöltéséhez, de néha egy ideig ez is eltart, így nem fogod látni, hogy pontosan hová mennyi anyag is kell. Kísérletezd ki úgy, hogy néhány kartonpapírra permetezz az anyagból, és várj egy órát, hogy lássa, hogy mennyire tágul. Az összes ablak szigetelését ugyanazon a napon végezd el.

De persze nem csak a szigeteléssel lehet spórolni, hanem napelemekkel is. Persze, a napelemek a környezetet is védik, és népszerű, csúcstechnológiájuknak köszönhetően még növelik is az otthon értékét. És ellentétben a drága konyhai renovációval vagy a ház melletti medencével, a napelemek felszerelése az egyik kevés otthoni fejlesztés, ami valóban pénzt takarít meg és szilárd és biztost befektetésnek számít. De a napenergiára való áttérés valóban segít-e havonta csökkenteni vagy akár megszüntetni a villamosenergia-számlát?

A villamosenergia-árak évente legalább 2–3% -kal nőnek, ami meghaladja az inflációt. De miért olyan költséges a villamos energia? Számos oka van, hogy a villamosenergia-számlák olyan magasak , de a legfontosabb az az arány, amennyit a közüzemi vagy villamosenergia-társaság az elektromosságért fizet. A szélsőséges időjárási viszonyok és a szezonális változások , amelyek a villamos energia iránti fokozott keresletet okozzák, és mindenki számára növelik az árakat. A természeti katasztrófák is károsíthatják az infrastruktúrát, és a javítások költségei az ügyfelekre is hárulnak. A kormányzati előírásoknak való megfelelés költséges lehet, bár a környezetünk védelmére tervezték őket. Mindezek után a legnagyobb költség a villamos energiához használt üzemanyag megszerzésének és előállításának költsége.

Napelemek telepítése után nincs költsége a napenergia előállításnak. A nap energiája teljesen ingyenes, és így marad örökké. Az embernek mindössze annyit kell tennie, hogy telepítenie kell a napelemeket, hogy befogja a napsugárzást, és felhasználható villamos energiává alakítsa. A villamosenergia-számla csökkentése azt jelenti, hogy a napenergiára való váltás révén csak kisebb havi számlákat kapsz majd.

A napelemek maguk is fotovoltaikus (PV) sejtek csoportjait alkotják, amelyek nagyon félvezető anyagból készülnek. Amikor a nap UV sugárzása eléri a napelemeket, az stimulálja az elektronokat a cellákban, és villamos energiát hoz létre. De napenergiával a gyakorlatban sokkal több áramot lehet gerjeszteni, mint amit egy átlagos otthon nappal elhasznál. Ahelyett, hogy e szabad energiát elvesztenéd, visszajuttatod azt a villamosenergia hálózathoz, hogy a közüzemi vállalat eloszthassa a többi ügyfélnek is a hálózatodon. Amikor a napenergiára váltasz, akkor kapsz egy elektromos mérőt, amely mindkét irányban működik: így a szolgáltató látni fogja, hogy mennyit fogyasztasz a hálózatról, és azt is, hogy mennyi energiát szolgáltatnak a napelemek minden hónapban. Ezt a plusz energiát levonják a számládról, így is spórolsz. Meg egyébként ezért tudsz áramot használni éjszaka, amikor nem is termel energiát a napelem. A napenergia célja a nulla nettó számla elérése.

Az átlagos lakástulajdonos az otthonuk energiafelhasználásának 70–90% -át egy megfelelően méretezett napelem segítségével képesek lefedni.

Mivel a napelemek gyakorlatilag karbantartásmentesek, nulla mozgó alkatrészeik vannak, és úgy vannak kialakítva, hogy tartósak legyenek, pénzt takarítanak meg a hosszú távú üzemeltetésnél is. Minél hosszabb ideig rendelkezik valaki a napelemekkel, annál többet fog megtakarítani, így a napenergia befektetésed is egyre profitálóbbá válik.

De ha mindez még mindig nem győzött meg, ott van a napelem támogatás 2019, amivel még további kedvezményekhez meg támogatásokhoz juthatsz, és kedvezményes hitelt is vehetsz fel. Valamint ezen az oldalon további információkat is megtudhatsz a napelemek telepítéséről, és kérhetsz a saját házadra árajánlatot is. Különböző teljesítményű rendszerek között is választhatsz, attól függően, hogy mekkora az energiafelhasználásod. így tényleg komoly összegeket takaríthatsz meg hosszú távon.