Szigetelés után a napelem árak sem megbotránkoztatóak

Felújítani vagy újat venni? Ez itt a kérdés! Bár sokan újítják fel a lakásukat, a legtöbben viszont inkább újat vesznek. Mondván, hogy ez elhelyezkedésben is jobb, kell a változás stb. Sokan a házassággal is így vannak, talán azzal még jobban. Mivel egy házat könnyű megváltoztatni, felújítani, egy feleséggel/ férjjel már nem ugyanez a helyzet. Ő már nem változik. Vagy változik, de éppen nem úgy, ahogy mi akarjuk. Már nem olyan, mint régen.Én úgy látom.

Én azért felújítás párti vagyok. Szerintem nem kell kidobni a régit. A ruháimat is általában átvarrom, átalakítom, ha már nem tetszik, legvégső esetben odaadom, elajándékozom. De sosem dobom ki. Ahogy semmit sem! Házassági tanácsokkal most nem tudok szolgálni, hiszen nem voltam még házas. Pusztán a környezetemet figyeltem meg eddig, arról tudok beszámolni, amit külső szemlélőként látok, de persze ez nem lenne hiteles úgy, hogy nem éltem át.

A lakás felújításról viszont annál többet tudok. Anno mikor még anyukámnál laktam, és előállt ezzel az ötlettel, hogy költözzünk nagyobb lakásba, én ösztönösen megráztam a fejem.

  • De most miért? Végre kényelmesen elférnénk!
  • Itt is elférünk, van két szoba.
  • De amikor itt van nagyi?
  • Ő is elfér, van több ágy. Nem kell másik lakás!
  • De hát, miért? Azt hittem, örülni fogsz!
  • Jaj, anya. Annyi pénzt fecöltél ebbe a lakásba! Kicserélted az ablakokat, szigeteltél, parkettáztál, lefestetted. Most már végre jól néz ki a lakásunk! Szerintem jó ez így!

Végre is sikerült anyát meggyőznöm. És jól jártunk, mivel én pár év múlva elköltöztem az egyetem miatt, ő pedig úgysem tudott volna fizetni egy nagyobb lakást. Aztán a férjem, nagynénje után örökölt egy házat. Jó környéken volt, igaz kicsit lelakott.

  • Adjuk el! – mondta Gábor. – És vegyünk egy modernebbet!
  • Vagy…- mondtam. – újítsuk fel! Legyen ez a mi modern lakásunk!

Addig-addig győzködtem, míg belement. Azonban ezúttal a felújítás nem csak új ablakokkal, festéssel, és parkettázással járt. Nem, hogy igazán modern legyen, napelemet is szereltettünk rá.

A napelem rendszer kiépítésébe manapság érdemes minél hamarább belevágni. Ugyanis minél hamarabb készül el, annál többet lehet vele spórolni. Hiszen a napelem különböző fotocellák segítségével nyeli el a nap sugárzását, és alakítja át elektromos árammá, amelyet egy átalakító segítségével könnyen átvihetjük háztartási gépeinkbe.

A napelemesrendszerek.info oldalon meg is nézhetjük, hogy mennyi a napelem ára. A napelem rendszernél nem szabad spórolni, hiszen akár egy kis alkatrész meghibásodása is eredményezheti az egész rendszer tönkre menetelét. Viszont, a már említett oldalról, ha ajánlatot kérünk, biztosak lehetünk benne, hogy a szakemberek a lehető legjobb minőségű alkatrészekkel dolgoznak, és garanciát is adnak munkájukra. Az ár függ a ház nagyságától, lehetőségeitől stb.

A szakemberek, mielőtt hozzáfognak a munkához természetesen felmérik a terepet. A helyszíni felmérés során előfordulhatnak plusz költségek azonban. Tudvalevő, hogy a napelemet általában a tetőre szerelik, szimplán mert ez így praktikus. Viszont, ha a tető nem alkalmas valamilyen okból, például rossz a dőlésszöge, vagy árnyékot vet rá valami, esetleg a szerkezete nem bírná el a napelemet, akkor van lehetőség arra is, hogy a napelemek egy speciális állványzat segítségével a földre kerüljenek. De ez plusz költség.

Akárhogy is, ha jó napelemes szolgáltatót választunk, akkor a napelem több, mint 10 évig is kiválóan fog működni, hiszen 10 év garanciát kapunk rá. Mindenkinek ajánlom, hogy ha fel akarja újítani a házát, fontolja meg a napelemet! Hiszen ezzel együtt a villanyszámlánknak is búcsút inthetünk!